10/03/2011

Salmon Festival! (@home...)

It is the season of salmon. One of my coworkers said yesterday that she was going to a salmon festival held somewhere (I forgot). When I said this to my husband, he checked it on the Internet and said I should go there alone (he was not off today). How could I enjoy some festival alone eating free samples in the midst of nowhere? Fortunately, the supermarket chain QFC was offering a sale on wild whole silver salmon (Fresh!) for 4.99lb. The whole salmon was $17.05! It is expensive for us, but considering that it is the wild fish and its size, it is awesome!! So, I decided to have a salmon festival at home. I don't have any reasons to celebrate for, but we can have some fun sometimes...could this (excuse) be the reason to hold a salmon festival at home?

鮭の季節、らしいです…。(日ごろ食べないので分かりません(涙)。昨日同僚の人が、「明日サーモンフェスティバルに行くんだー」といっていて、「鮭のお祭りかーなんて幸せな響きだろう」と妄想した後、家に帰って夫に話すと、(自分は仕事だから)「一人でバスで行ってみれば」という。は?お祭りに一人で行ってなにが楽しんじゃい!とすねてみた翌日、いいことを思いついた。ちょうど近くのスーパーでも天然サーモン(しかも生)が特売になっている(450g=500円)!一匹丸ごと買わないといけないけど、でもでも、ということは私の大好きな鮭の皮と骨もついてくるってことじゃん。何もお祝いする理由はないけど、勝手におうち鮭フェスをすることにした。イェイ。(理由はたまにはいいじゃんということで…)一匹17ドルでしたー。まぁまぁ安い?普通?


The bones and fins
of the whole salmon
こんなに”あら”が…あらあら
Half fillet! big! (the other half frozen)
5切れも取れる~
もう半分はちょっと残念だけど冷凍した。

Buying the whole salmon means we can enjoy its bone and skin fully!! I was going to make soup from the bones but they have such a lot of salmon meat unlike those processed in Japan. Plan changed, I grilled the bone part as well as the fillet part. I will make fish bone soup with only the fin parts.

I grilled the bone part with salt only as we Japanese usually eat fish. However, I paid attention to keeping the meat part moist while making the skin part crunchy. I didn't fail. I turned it over, changing the position in the oven, watching it grilled all the way being cooked. I couldn't fail cooking the salmon.  I was so serious. With my biggest care, it turned out sooo tasty. Yay.

骨はあら汁にするつもりだった。だけど骨にめちゃ身がついてる!!こんな分厚く身を残しちゃって…普段これ棄てられているんだろうか…かわいそうに…美味しいところなのに…。かわいそうな鮭。あら汁はひれの部分だけにして、身がいっぱいついてるところは塩焼きにした。ずっとオーブン覗いてしくじらないように厳重な監視体制で焼いた。初めてオーブンで魚を焼くに当たって本気出しただけあって、皮カリカリで脂が乗っていてそれはそれは美味しかった。

So much salmon meat left
 on the bones! OMG!
こんなに身がついてる!
なんてこと!




I also grilled the fillet part but I made mayo+miso+mustard+soy milk sauce with chopped green onions. It was really light but perfect with salmon. It was quite an euphoric Sunday dinner.

切り身の部分は、最後にマヨ味噌マスタード豆乳ソースをかけて焼いた。軽くて、鮭との相性抜群だった。塩焼きといいマヨ味噌マスタード豆乳ソース焼きといい、美味しすぎて幸福感いっぱいの日曜の夕食となりました。

Thank you, salmon and nature!
 大自然と鮭さんに感謝!




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